Mikä kelvin? Mikä värilämpötila?

Lampun valinta valon värisävyn perusteella on pitkälti makuasia. Valon värilämpötilaa mitataan kelvin-asteikolla. Lampun värintoistokyky(RA tai CRI) ja värilämpötila (K) vaikuttavat suuresti ympäristön värimaailman aistimiseen ja tunnelman syntymiseen. Mitä korkeampi kelvin-arvo, sitä sinisempi ja kylmempi valo on.

Airam led lamppu helsinki kelvin.jpg

Kuvassa on sama tila valaistuna 3-step color -lampulla, jolla valon väriä voidaan vaihtaa tavallisella valokatkaisimella. Kodin tiloissa käytetään yleensä lämminsävyistä valoa. Lämpimien värien ja esimerkiksi puupintojen lämmin sävy korostuu, jos myös valonlähteen valo on lämmintä (2700  – 3000  K). Vaaleat pinnat pääsevät oikeuksiinsa ja raikastuvat kirkkaammassa valossa (4000  K). Ne sopivat myös erityisen hyvin työskentelyvaloksi ja ulkovalaisimiin.

 

Airam kelvin taulukko päivänvalolamppu.jpg